Mit jelentenek a számok az öltéshossz állító gomb-on? Mikor hanyas számra állítsam?

A számok az öltéshossz állító gomb-on azt mutatják meg, hogy milyen hosszú azaz mekkora egy öltés hossza milliméterben. Ezt a gombot úgy ismered fel, hogy 0-4-ig van számokkal ellátva 🙂

Az, hogy ezt mikor hányas számra állítsuk, attól függ, hogy éppen mit szeretnénk megvarrni illetve attól, hogy milyen programot azaz milyen öltés típust használunk.

Sima egyenes varrás (általában szaggatott vonallal jelöljük)

Amikor össze akarod varrni például egy nadrág eleje és háta szárát vagy egy szoknya oldalát végleges varrást készítve, akkor az öltés nagyságát 2,5-re állítsd.

Miért? Azért, mert ezt már ruhaipari mérnökök tanulmányozták, szakítópróbát és egy sor más a használat során előforduló erőt vizsgátak, és arra az eredményre jutottak, hogy ekkor, azaz 2,5 milliméter hosszú öltéssel érték el a leg optimálisabb eredményt. Ez a 2,5-es öltés hossz azt jelenti, hogy 1 cm-ben 4 darab öltés van. Ha ennél sűrűbb varrást készítesz, akkor a tű olyan sokszor ölt le, hogy gyakorlatilag a tűvel vágod el az anyagot 🙁

Sima egyenes varrás esetében még szoktuk használni a 4-es, azaz a legnagyobb öltés hosszt, ezt “fércelésre” használjuk (azaz ideiglenesen össze varrjuk, megtörténik a próba, ha kell próba során javítjuk, majd össze varrjuk végleges varrással és a fércet kibontjuk )

Cik-cakk varrás

Cik-cakk varrást az anyag szélek eldolgozásához használunk, Ennek is meg van az optimális öltés sűrűsége, ami 1,5. Cik-cakkozás-nál mindig figyelj arra, hogy ha a tű a jobb oldalon van, akkor ne ölts bele az anyagba, hanem az anyag széle mellé, így szépen összefogja az anyag szélén lévő szálakat és nem tud elfoszlani az anyag széle.

Gumizó program

Gumizó program öltés sűrűsége függ a gumi szélességétől és minőségétől valamint az anyag minőségétől amire fel szeretnéd varrni a gumit. Ez a sűrűség 1,5 – 2 között van.

Gomblyukazó program

Gomblyuk varráskor 0,5-ös sűrűségre állítjuk az öltés sűrűséget, ugyanis a gomlyukat sűrűn használjuk, nagy igénybevételnek van kitéve, így sűrűn kell körbe dolgozni a gomblyuk szélét.

Overlock program

Az overlock programot elasztikus anyagok összevarrására használjuk. Ruhaiparban az elasztikus anyagokat interlock géppel varrjuk össze, ez a gép varrás közben le is vágja az anyag szélét, ehhez képest az overlock program ezt nem teszi meg, ugyanis nincs kés a háztartási varrógépen. Az overlock program használata során az öltés hossza függ az anyag minőségétől is, de az általánosságban használt beállítás 1,5 – 2 között van.