Milyen varrógépet vegyek?

Sokan keresnek meg ezzel a kérdéssel mielőtt elkezdik nálunk a varrótanfolyamot. Általában azt szoktam javasolni, hogy a tanfolyam alatt vagy utána érdemes csak megvenni a gépet, addig már legalább 1 típussal megismerkedik és ott elmondjuk, hogy mire érdemes figyelni, melyek azok a funkciók, amik feltétlen legyenek a varrógépen. Akinek nincs lehetősége tanfolyamon részt venni, de szeretne gépet vásárolni, szeretnék segíteni a döntés meghozatalában.

Varrógép programok

Nagyon sok gyártó és rengeteg fajta varrógép létezik, nagyon könnyű elvesznünk ebben a hatalmas kínálatban. Először is gondold át, mit szeretnél varrni, nem csak most, hanem mik a későbbi terveid? Amennyiben az otthoni kisebb javítgatások, szegések a célod, akkor egy egyszerűbb, olcsóbb változat is megfelel ezekhez a feladatokhoz. Minden esetben el szoktam mondani a tanfolyamokon, hogy nem kell, hogy a varrógép 30-40 programmal rendelkezzen, nagy többségben 4-6 féle programot használunk. Egyenes varrás (első minta), cik-cakkozás (5. minta) , gomblyukvarrás (utolsó minta), esetleg gumizó program (6. minta) és még az évek során jól jöhet az overlock program (13. minta)

Sokkal fontosabb, hogy állítható legyen az öltés hossz (ezt a gombot úgy ismerheted fel, hogy általában 0-4-ig van számokkal ellátva) és legalább a cik-cakk programnál az öltés szélessége.

Varrógép motor és alkatrészek

Amennyiben erősebb, vastagabb anyagokat szeretnél varrni, akkor figyelj a varrógép motor teljesítményére az olcsóbb változatoknál ez 60-70 W, az erősebb gépeknél ez  90 W körül van. Azt is vedd figyelembe, hogy az olcsóbb változatoknál általában olcsóbb, gyengébb minőségű anyagokat, alkatrészeket használnak, amik a varrás során hamarabb eltörnek, elkopnak és több probléma merül fel a varrás során.

Kényelmi funkciók

Egyre több gyártó látja el a varrógépeket különböző kényelmi funkciókkal ezek közül kiemelnék néhányat, amik kifejezetten jól használhatók. Az első a sebességszabályozó, amit azoknak ajánlok, akik nehezen tudják a láb és kéz koordináviójukat összehangolni. Ugyanis be lehet állítani, hogy mekkora legyen a varrás végsebessége, akármennyire is nyomod a pedált, a beállított sebességnél nem tud gyorsabban menni.

A megálláskor a tű helyzetének beállítása, az anyagban vagy legfelső állásban. Ez akkor lehet hasznos, ha sokszor felejti el forduláskor a tűt az anyagba szúrni.

Tűbefűző szerkezet, kicsit bonyolult használni, de ha gyengén látsz, mindenképpen hasznos funkció. Ennek a használatát egy későbbi bejegyzésben meg is mutatom.

Tarts velem jövő héten is, újabb hasznos és  érdekes bejegyzéssel jelentkezem!