ria-varrotanfolyam-varras-oktatas

Milyen szövés formák vannak még?

Az előző bejegyzésemben bemutattam a szövetek alkotó elemeit, most azzal szeretnélek megismertetni, hogy milyen egyéb módon lehet a lánc és vetülék fonalakat egymással keresztezni 🙂

Atlaszkötés

Szövött alapkötés, amelynek legkisebb minta eleme mind lánc, mind vetülék irányban öt fonalból áll. A kötés pontok távolságát és irányát egy ún. szerkesztési szám vagy kiolvasási szám jellemzi, ami meghatározott szabályt követ és megfelel a minta elemnek. A láncatlaszban a színoldalt nagy lebegésű láncfonal-szakaszok, a vetülék atlaszban pedig nagy lebegésű vetülékfonal-szakaszok uralják. Atlaszkötésnél a kötéspontok nem érintkeznek. Az atlaszkötésben készült szövet sima, fényes felületű. Ezt a kötésmódot leggyakrabban selyemszövetek gyártására használják, de készítenek így pamut- és gyapjúszöveteket is. Az atlaszkötésből leggyakrabban levezetett kötések a tört atlasz, az egyesített atlasz, a kétlépéses atlasz, az árnyékolt atlasz, a megerősített atlasz és az adria kötés.

Ripszkötés

A vászonkötésből levezetett kötés, ami úgy keletkezik, hogy ugyanazon szálnyílásba két vagy több vetüléket vetnek be (ez az ún. “haránt ripsz”, “láncripsz” vagy “láncoldalú ripsz”), vagy két egymás melletti láncfonal köt azonosan (ez a “hosszripsz”, “vetülékripsz” vagy “vetülékoldalú ripsz”). A ripszkötésű szövetre lánc ill. vetülék irányban erősen bordázott felület jellemző.

Panamakötés

A vászonkötésből levezetett szövet-kötésmód, amelyben két vagy több szomszédos lánc- és vetülékfonal azonosan kereszteződik. A szövetnek rácsszerű kinézetet ad.

Sávolykötés, köperkötés

A szövetek egyik alap kötése, jellegzetessége, hogy a kötéspontok átlósan helyezkednek el. Aszerint, hogy a szövet színoldalán milyen kötéspontok vannak túlsúlyban, lánc- ill. vetülékoldalú sávolykötést különböztetünk meg. Ha adott oldalon a lánc- és vetülék-kötpontok száma egyenlő, egyenlő oldalú sávolyról beszélünk. A legegyszerűbb sávolykötéshez legalább 3 lánc- és 3 vetülékfonal szükséges. A sávolykötésből nagyon sok levezetett kötést alkothatunk, amelyek közül a legfontosabbak a következők: keresztsávoly, tört sávoly, megszakított (lépcsős) sávoly, megerősített sávoly, díszített sávoly, árnyékolt sávoly, többátlós sávoly, többlépcsős sávoly, megerősített sávoly, ék alakú sávoly.

Jacquard-minta

Nagy méretű, bonyolult minta, amit a jacquard-mintázás elvének felhasználásával, ún. jacquard-gépeken állítanak elő. Ilyen minták készülhetnek szövő-, kötő- vagy más kelmeképző gépeken egyaránt, amelyeken a fonalak vagy a szemképző eszközök mintának megfelelő egyedi vezérlése megoldott.

Különböző egyszerű szövet-kötésmódok.

  1. a) – vászonkötés,
  2. b) – panamakötés,
  3. c) – láncripsz,
  4. d) – vetülékripsz,
  5. e) – sávolykötés,
  6. f) – ék alakú sávoly,
  7. g) – láncatlasz,
  8. h) – vetülékatlasz