ria-varrotanfolyam-lakastextil-varrotanfolyam

Hogyan néz ki az anyagok szerkezete?

A varráshoz elengedhetetlen az anyagok ismerete is. Elkalauzollak az anyagok világába, később megismerkedünk a különböző anyagokkal is, de ahhoz, hogy felismerjük a különböző anyagokat ismernünk kell a szövési módokat is. Ma megismerkedünk a szövetek szerkezetével, illetve néhány alapfogalommal a szövetek szálaival kapcsolatban valamint a legegyszerűbb szövési móddal.

Az egyszerű szövetek egymásra merőleges irányban haladó két fonal rendszerből állnak. A szövet hosszirányában haladó fonálrendszert láncnak v. felvetőnek. a szélesség irányában haladót pedig vetőnek, bevetőnek, v. vetüléknek mondják. E két fonalrendszer szálai, hogy szövetet alkossanak, különböző módon keresztezendők. A fonál-keresztezéseket kötésnek hivják. 

Láncfonal

Szövetben vagy láncrendszerű kötött kelmében a kelme hosszában (a kelme szélével párhuzamosan) húzódó fonal. A szövetben rendszerint kevésbé hullámos, mint a vetülékfonal, ezért egy kis mintából is meg lehet állapítani, hogy melyik a láncfonal. Ezek a láncfonalak adják az anyag szálirányát is!

Vetülékfonal

A szövetben keresztirányban (szélesség irányban) húzódó, ún. vetülékfonalak összessége.

A legelterjedtebb és a legtöbb szövetben alkalmazott szövési mód:

Vászonkötés

A legegyszerűbb, legkisebb mintaelemű – 2 lánc- és 2 vetülékfonalból álló szövet-alapkötés, amelyben a lánc- és a vetülékfonalak mind szélesség-, mind hosszirányban felváltva kerülnek a szín- ill. a fonákoldalra. A vászonkötésű szövet mindkét oldala egyforma. Rendkívül gyakran alkalmazott kötésmód a szövetek készítésénél.